tisdag 28 januari 2020

Storlek på buffertkonto?


Vid möte med AMK och sambons personliga bankman har vi diskuterat lämplig storlek på vårt gemensamma buffertkonto. Vår bankman hävdar att 2 månadslöner är det som banken anser som lämpligt.

Vi uppfyller nästan bankens rekommendation med cirka 70 000 kr på buffertkontot. Våra förutsättningar är däremot att vi bor i en nyproducerade bostadsrätt som innehar garantitid i 2 års tid. Vi känner oss därmed lugna med att det inte kommer tillkomma några stora oväntade utgifter för bostaden. Vi leasar vår bil och räknar inte heller här med några större oväntade utgifter här.

Självklart är det bra med ett buffertkonto men med våra förutsättningar ser jag inte att behovet är på 70 000 kr. Jag är därför sugen på att flytta pengar från förmånskontot till mitt ISK för att uppnå ränta-på-ränta så pengarna kan växa istället för att de ligger stilla på vårt buffertkonto.

Utöver de 70 000 kr har AMK och sambon cirka 130 000 kr som ligger på ISK på Nordea placerade i fonder. De pengarna (absolut inte allt) är tänkta att användas inom dryga 18 månader till något annat och då tyckte vår bankman att placera i en fond var lämpligt. 

Jag är sugen på att flytta åtminstone 10 - 20 000 kr från förmånskonto som inte har någon ränta till Avanza kontot för att få pengarna att växa. Kommer dock få svårt att övertyga sambon som inte alls är intresserad av aktier och gärna lyssnar på råden från vår bankman. 

Hur resonerar ni och vilka summan anser ni lämplig på ett buffertkonto?

8 kommentarer:

  1. Hej

    1. Skit i buffertkonto om du bor i nyproducerad bostadsrätt. Kör pengarna i ISK i något hyfsat stabilt (ex vis Telia, Xact högutdelande) istället.

    2. Skaffa ett gratis kreditkort, ex vis Komplett bank.

    3. Händer något så kan du initialt betala med kreditkortet och sedan sälja av det som behövs från ISK.

    Ja, det finns en liten kursrisk, men förhoppningsvis får du lite utdelning under tiden och på ett buffertkonto är räntan minimal.

    Hälsn
    Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vill alltid ha någon form av buffert och sambon skulle aldrig tillåta att vi slutade med buffertkontot..

      Men funderar absolut på att minska beloppet och kunna investera en del av det åtminstone.

      Radera
  2. Hej,

    Jag skulle verkligen inte rekommendera Eriks variant. Snarare så skulle jag sikta på en diversifierad 75/20/5 fördelning mellan räntor, indexfonder med låg avgift (Global+USA+Sverige) samt en guld ETF.

    Det ger en måttlig uppsida med väldigt liten nedsida. Du kommer inte "slå marknaden" men inte heller riskera något.

    För lästips och inspiration så rekommenderar jag: https://rikatillsammans.se/ombalansering-2020/#jp-carousel-34928

    Ha en fin dag!
    /Karl

    SvaraRadera
    Svar
    1. Okej tack för tipset och dina tankar!

      Får gå in och kolla på inlägget snart :)

      Radera
  3. Hej AMK. Intressant inlägg och intressanta kommentarer. Personligen skulle jag aldrig lyssna på eller läsa något som trädförsäljaren Jan Bolmeson skriver. All hans trovärdighet försvann i och med hans luriga turer med Better Globe. Jag röstar i så fall hellre på Eriks variant i ovanstående exempel även om jag själv gärna har lite extra buffert. (Som för övrigt stavas med e och inte med o ;).

    Ha en go kväll!

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Aktiepappa!

      En buffert kommer jag alltid vilja ha och sambon skulle aldrig tillåta något annat...
      Får se vilket belopp som är lämpligt för 70 000 kr tycker jag är för mycket i min situation.

      Såg att det smög in sig ett stavfel, skulle behöva korrekturläsa bättre ;)

      Radera
  4. Aktiepappa,
    Jag förstår din tanke kring Bolmeson, dock så blir resonemanget "jag lyssnar läser inte något som X sagt" lite svårt. Här skulle jag kunna infoga en halmdocka i form av "Tänk om han sagt något positivt om jämställdhet? Världsfred?" ;)

    I fallet Better Globe är jag dock helt enig, dock så lyssnar jag sällan på saker som direkt gynnar sagesmannen/-kvinnan finansiellt...

    Turligen nog är det inte Jan "Köp mina pyramidträd" Bolmesson som står för teorierna bakom denna portfölj, men om det inte räcker med Nobelpristagare i ekonomi så lämpar sig index- räntefonder och guldpriset ypperligt för backtesting för den statisktiskt lagde privatspararen. Det gör tyvärr inte aktier då de för alltid kommer lida av survivorship bias.

    Att sätta pengar som man skall ha som buffert för oförutsedda händelser på börsen ser jag som mycket riskabelt och inte alls informerat. Även om bolagen är "stabila" eller too big to fail.

    Boktips: Howard Marks - The most important thing (illuminated)
    Nassim Taleb - Fooled by randomness samt Black Swan


    Så nej Erik, din idé finner inget bifall i forskningen eller historien. Det är en gigantisk kursrisk, enda sättet den kunde bli större är genom belåning/hävstång.

    AP och AMK, tack för läsvärda bloggar. De läses på veckobasis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ditt inlägg i diskussionen.

      Jag kommer aldrig investera allt men funderar på storleken på buffertkontot och kommer nog framöver att flytta över en del medel trots allt.

      Kul att du läser!

      /AMK

      Radera